Blog

Hoge bloeddruk wat kun je hieraan doen?

Inhoud van het artikel

Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, is een veelvoorkomende aandoening in Nederland. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, nierfalen en zelfs beroertes. Veel mensen zijn zich echter niet bewust van hun hoge bloeddruk of negeren het belang van behandeling ervan. In deze blog zullen we bespreken wat een hoge bloeddruk precies is, hoe het wordt behandeld en wat je kunt doen om het risico op hypertensie te verminderen.

Wat is hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk is een veelvoorkomende aandoening waarbij de bloeddruk continue hoger is dan 140/90 mmHg. Dit betekent dat de kracht waarmee het bloed door de aderen stroomt te hoog is, wat kan leiden tot beschadiging van de bloedvaten. Dit geeft een groter risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, hartfalen, een nieraandoening of een beroerte. Het kan jarenlang onopgemerkt blijven omdat het geen duidelijke symptomen heeft. Het is wel duidelijk dat het meer vraagt van de hartspier en de nieren. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten meten of zelf doen en eventuele veranderingen goed in de gaten te houden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de bloeddruk te verlagen, zoals veranderingen in de leefstijl en het gebruik van medicijnen. Het is raadzaam om bij aanhoudend hoge bloeddruk contact jouw arts hierover te informeren.

Een persoon met een hoge bloeddrukSymptomen van een hoge bloeddruk

De symptomen zijn vaak niet duidelijk merkbaar. Maar een langdurig en extreem hoge bloeddruk geeft hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid en rusteloosheid. Ook kunnen andere klachten optreden, zoals misselijkheid, duizeligheid en wazig zien. Echter, deze symptomen kunnen ook optreden bij andere aandoeningen. Het is belangrijk om regelmatig je bloeddruk te controleren, vooral als je risicofactoren hebt, om zo eventuele problemen tijdig te signaleren.

Oorzaken van hoge bloeddruk en risicofactoren

Oorzaken van hoge bloeddruk kunnen een combinatie zijn van verschillende factoren. Zo is het afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Overgewicht en een dieet met veel suiker en lage inname van gezonde vetten kan de bloeddruk verhogen, evenals een gebrek aan lichaamsbeweging. Roken en overmatig gebruik van alcohol zijn eveneens bekende risicofactoren. Ook stress speelt een grote rol. Daarnaast kan er een relatie zijn met genetische factoren. Als de oorzaak niet bekend is, wordt dit primaire hypertensie genoemd. Het is mogelijk om de invloed van sommige oorzaken en risicofactoren te verminderen door middel van veranderingen in levensstijl en dieet.

Overgewicht en slechte voeding

Overgewicht en slechte voeding zijn belangrijke risicofactoren. Mensen die te zwaar zijn en een ongezond dieet hebben, hebben meer kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk. Dit komt doordat overgewicht het hart en de slagaders extra belast, wat ervoor zorgt dat de bloeddruk stijgt. Daarnaast kan ongezonde voeding zorgen voor een negatieve impact op het gehele lichaam. Het is daarom belangrijk om te werken aan een gezond gewicht en te zorgen voor de juiste voeding. Het keto dieet werkt erg goed hiertegen. Door het drastisch verlagen van suikers, verminderen van eetmomenten en het oplossen van bijvoorbeeld het metabool syndroom speelt een grote rol!

Weinig lichaamsbeweging

Een gebrek aan lichaamsbeweging is eveneens een risicofactor. Mensen die niet voldoende bewegen in hun dagelijks leven hebben meer kans op een hoge bloeddruk dan mensen die regelmatig sporten. Het goede nieuws is dat bewegen ook een onmiddellijk effect heeft. Door voldoende intensief te bewegen, stijgt de bovendruk in het bloed, terwijl de onderdruk daalt. Daarom is bewegen één van de belangrijkste leefregels bij het verlagen van de bloeddruk. Dit kan onder andere door dagelijks een half uur te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten.

Stress en overmatig gebruik van alcohol en tabak

Stress en overmatig gebruik van alcohol en tabak zijn belangrijke risicofactoren. Het is belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven en stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga. Daarbij helpt het om meer inzichten te krijgen in jouw stressoren en de invloeden hiervan. Wil je hier actief mee aan de slag? Kijk dan eens naar de workshop ‘Grip op Stress’. Dit is een workshop van 6 video’s waarin jij alles leert over stress met praktische tips om dit aan te pakken! Uiteraard zal stoppen met roken en alcohol ook een aanzienlijke impact hebben!

Wie loopt er meer risico op hypertensie?

Mensen die overgewicht hebben, weinig lichaamsbeweging krijgen, veel stress hebben of overmatig alcohol en tabak gebruiken. Daarnaast heeft de inname van te vaak en teveel suikers een negatieve invloed op de algehele gezondheid. Dit geldt ook voor bewerkt industrieel voedsel. Ook kan genetisch van invloed zijn. Zwangere vrouwen kunnen ook te maken krijgen met een hoge bloeddruk. Het is dus belangrijk om regelmatig je bloeddruk te laten meten of zelf te meten wanneer deze risicofactoren aanwezig zijn.

zwangerschap en bloeddrukHoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap kan de bloeddruk van een vrouw hoger worden, wat bekend staat als zwangerschapshypertensie. Dit zie je bijvoorbeeld als er sprake is van zwangerschapvergiftiging, ook wel pre-eclampsie. Dit kan complicaties veroorzaken bij zowel de moeder als het kind. Bij herhaalde onderdrukmetingen hoger dan 95 mmHg en het aanwezig zijn van eiwit in de urine kan er sprake zijn van zwangerschapshypertensie. Dit kan gepaard gaan met klachten zoals hoofdpijn en wazig zicht. mmnsvhggmmnhmHet is belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten meten tijdens de zwangerschap en bij een verhoogde bloeddruk de verloskundige of arts te raadplegen. Leefstijlveranderingen, zoals een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om een normale bloeddruk te krijgen. Of medicatie ingezet mag en kan worden moet altijd in samenspraak met een arts. 

Medicijnen voor hoge bloeddruk: hoe werken ze?

Deze medicijnen of bloeddrukverlagende middelen werken op verschillende manieren. Zo worden plaspillen (hydrochloorthiazide) gebruikt om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen en kan de bloeddruk verlagen. Bètablokkers werken door de hartslag te verlagen en de bloedvaten te verwijden. Bepaalde medicijnen als ACE-remmers en calciumantagonisten werken op verschillende manieren, maar hun doel is om de bloedvaten te ontspannen om bloeddruk te verlagen. Zo ook bij angiotensine-ii-blokkers wat zorgt voor verwijding van de bloedvaten. Nog een aantal gebruikte medicijnen zijn; amiloride, triamtereen, captopril, enalapril, lisinopril, losartan, metoprolol, valsartan en candesartan. Veel medicijnen maken de bloedvaten wijder en ondersteunen de hartfunctie. Het is belangrijk om te beseffen dat medicijnen alleen niet altijd voldoende zijn. Het aanpassen van de leefstijl is minstens zo belangrijk. Dit kan onder meer betekenen dat men de leefstijl gaat veranderen op het gebied van bewegen, stress en voeding.

Hoe kun je bloeddruk meten en wat is een juiste bovendruk en onderdruk?

Als je vermoedt dat je last hebt van een hoge bloeddruk, kun je de bloeddruk laten meten of het zelf te doen. Doorgaans meten we de bloeddruk met een bloeddrukmeter, die je zelf kunt aanschaffen of bij de huisarts kunt laten meten. Dit apparaat meet de druk in uw bloedvaten. Om een goed beeld ervan te krijgen moet je dit op meerdere momenten meten omdat de bloeddruk wisselt. Bij het meten van de bloeddruk worden twee waarden vastgesteld: de bovendruk en de onderdruk. De bovendruk is de hoogste waarde die wordt gemeten wanneer het hart samentrekt en het bloed door de slagaders pompt. De onderdruk is de laagste waarde die wordt gemeten wanneer het hart ontspant en zich weer vult met bloed. Normaal gesproken zijn bloeddrukwaarden van 120/80 mmHg goed. Bij een verstoring zijn de waarden hoger dan 140/90 mmHg.

Als je ervoor kiest om het zelf de bloeddruk te meten doe je dat als volgt. Plaats de band van de bloeddrukmeter ter hoogte van je bovenarm. Belangrijk is om consistent te zijn. Meet dus niet de ene keer links en de andere rechts. Er kan een verschil zitten per zijde. Daarnaast zoals eerder aangegeven is het belangrijk om meerdere metingen te doen. Ook wordt er geadviseerd om het gedurende 24 uur regelmatig te meten. Bespreek de waarden altijd met een arts wanneer ze afwijken van de normale waarden.

Een voorbeeld van de ideale bloeddrukWanneer moet ik naar de dokter bij een hoge bloeddruk?

Het is belangrijk om regelmatig je bloeddruk te controleren, vooral als je de beschreven risicofactoren hebt. Als je bloeddruk hoger is dan 140/90, is het noodzakelijk om naar de dokter te gaan voor verdere evaluatie en behandeling. Echter gaat het hier wel om het vaker hebben van deze waarde. Wanneer het maar eenmalig is, is het minder belangrijk. Maar ook als u symptomen ervaart zoals hoofdpijn, duizeligheid of kortademigheid, kun je een afspraak met jouw huisarts maken. Mensen met diabetes, nierziekte, slaapapneu of andere medische aandoeningen moeten extra aandacht besteden aan hun bloeddruk. In sommige gevallen kan de arts medicatie voorschrijven om de bloeddruk te verlagen en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Het is essentieel om jouw gezondheid serieus te nemen. Maar ook bij de bovenstaand benoemde aandoeningen speelt leefstijl een grote rol! Wanneer je hier meer over wil weten neem dan vrijblijvend contact op.

voeding en bloeddrukLeefstijlveranderingen om de bloeddruk te verlagen

Een te hoge bloeddruk kan worden aangepakt door verandering te brengen in jouw leefstijl. Vaak is een hoge bloeddruk een gevolg van een andere oorzaak. Het is een aandoening wat valt binnen de kenmerken van het metabool syndroom. Hierbij is er sprake van een hoge bloeddruk, verstoord of verhoogd cholesterol, verhoogd BMI, verhoogde middelomtrek en verhoogde bloedsuiker. Al deze aandoeningen zijn goed te bestrijden met verandering in de voeding, meer bewegen en weglaten van gewoontes die de gezondheid negatief beïnvloeden. Zo heeft te vaak en teveel suiker een negatieve invloed op onze algehele gezondheid. Het keto dieet is hier erg geschikt voor. Hierbij verlaag je de inname van koolhydraten en verhoog je de vetten. In tegenstelling tot vroeger is bewezen dat gezonde vetten een positieve invloed hebben op onze gezondheid. Dit geldt ook voor inname van zouten. Dit is al tijden niet meer de boosdoener! Zout valt onder mineralen wat essentieel is voor ons lichaam. Suikers daarentegen zijn wel de boosdoeners. Bewegen helpt onder andere voor het weer gevoeliger worden voor insuline waardoor suikers beter te verwerken zijn en de suikerspiegel kan dalen. Maar bewegen verhoogt ook de stofwisseling.

Voeding en dieet bij hoge bloeddruk

Zoals bovenstaand aangegeven is gezonde voeding van groot belang bij het verlagen van de bloeddruk. Uiteraard niet alleen hiervoor, maar ook voor talloze andere aandoeningen of ziekten. Denk aan Diabetes type 2, metabool syndroom, prikkelbare darm syndroom, ziekte van crohn, colitis ulcerosa, neurologische aandoeningen enzovoorts. Veel aandoeningen of ziekten zijn een gevolg van een slechte leefstijl en dus ook slechte voeding. Algemeen is het verstandig suikers te verminderen en industrieel bewerkt voedsel weg te laten uit de voeding. Verhoog daarnaast de inname van gezonde vetten, waaronder omega 3. Zorg voor voldoende inname van groenten, beperkt gebruik van fruit en voldoende inname van micro-nutriënten. Als je hier meer over wil weten neem gerust contact op met onze professional. Samen met jou gaan we dan richten op de oorzaak van het probleem.

Wat is een natuurlijke manier om hoge bloeddruk te verlagen?

Een natuurlijke manier is zoals aangegeven het aanpassen van de leefstijl. Regelmatig bewegen, gezond eten en stress verminderen zijn drie belangrijke elementen. Yoga en meditatie kunnen helpen om de stress te verminderen. Hibiscusthee heeft ook aangetoond dat het een positief effect heeft op de bloeddruk. Probeer meer groenten te eten en vermijd voedsel dat rijk is aan glucose en/of fructose. Daarbij is het goed om te letten op e-nummers, conserveermiddelen en kunstmatige suikers. Door deze natuurlijke manieren toe te passen stimuleer je het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit heeft uiteindelijk invloed op onder andere het functioneren van de bloeddruk, maar nog veel meer. 

Vrouw met stress

Hoge bloeddruk en stress: wat is de relatie?

Stress kan een belangrijke bijdrage leveren aan het ontstaan van hoge bloeddruk. Bij stress verhoogt je lichaam namelijk de aanmaak van “stresshormonen”, zoals adrenaline en cortisol. Hierdoor word je bloeddruk verhoogd doordat je hart sneller gaat kloppen en je bloedvaten zich vernauwen. Langdurige stress en spanningen kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, waardoor je risico op hart- en vaatziekten, zoals op een hartinfarct en een beroerte, toeneemt. Wel is het belangrijk om te begrijpen dat acute stress goed is voor je lichaam. Wanneer er een tijger voor je neus staat wil je maar al te graag snel reageren en zorgen dat je in veiligheid komt. Hiervoor zorgt acute stress. Maar wanneer een stressreactie niet af wordt gemaakt ofwel ophoudt dan gaat het over in chronische stress! Dit gaat op den duur natuurlijk problemen geven. Wil je hierover meer weten bekijk dan eens de workshop Grip op Stress.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Berichten

Kennisbank

Visolie 1200 TG vloeibaar van Vitakruid met donkere verpakking

Visolie 1200 TG vloeibaar

Uitermate hoog gedoseerd (610 mg EPA en 407 mg DHA)
Het nuttigen van vette vis staat in ons kikkerlandje niet hoog op de prioriteitenlijst. Ook uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders de aanbevolen hoeveelheid omega 3-vetzuren EPA en DHA, die we voornamelijk in vette vis vinden, niet binnenkrijgen. Een reden tot zorg, ons lichaam kan de essentiële vetzuren namelijk niet zelf aanmaken. Terwijl ze goed zijn voor onder andere het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Kopieer hier je 10% korting JEFFREY10

Verzwaringsdeken – Calmzy 7kg – gewichtsdeken

Wil je dieper slapen, meer kunnen ontspannen en meer uitgerust wakker worden. Probeer dan eens een verzwaringsdeken uit. Afmetingen: 150×200 cm (eenpersoons), te gebruiken met eigen dekbedovertrek en gemaakt van ademend katoen.

Magnesium Bisglycinaat

We adviseren Magnesium 150 Bisglycinaat bij behoefte aan geestelijke balans, met name in relatie tot nachtrust*. De binding aan glycine maakt dat magnesiumbisglycinaat goed de bloed-hersenbarrière passeert. Dit maakt deze vorm van magnesium een uitstekende keuze voor alle toepassingen binnen de hersenfunctie*!

Kopieer hier je 10% kortingJEFFREY10

 

Scroll naar boven