Keto kennisbank

MS

Wat is MS?

MS staat voor Multiple Sclerose. Het is een chronische ziekte aan het zenuwstelsel die invloed heeft op de communicatie van de hersenen naar de rest van het lichaam. Om specifiek te zijn wordt de communicatie naar de hersenzenuwen, in het ruggemerg en oogzenuwen. Dit komt doordat de geleidingslaag wat om een zenuw zit geleidelijk aan stuk gaat. Deze geleidingslaag, ook wel myeline genoemd, zorgt onder andere voor de geleidingssnelheid van signalen. Wanneer deze laag stuk gaat ontstaat er ontsteking en mindere funties van bovenbenoemde zenuwen. 

Wat zijn de eerste tekenen van MS?

Doordat het een probleem vormt met de functies van zenuwen kun je MS aan specifieke symptomen herkennen:
– Vermoeidheid is een erg veel voorkomend symptoom
– Visuele verandering: wazig of dubbelzien, verminderd kleurenzicht en onvermogen om details scherp te zien
– Gevoelsstoornissen in de vorm van tintelingen, gevoelloosheid of prikkeling in de ledematen
– Spierzwakte wat zich kan uiten in milde zwakte of uitval van een ledemaat of gehele lichaamszijde
– Coördinatieproblemen

Hoe snel ga je achteruit met MS?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Dit komt omdat MS sterk afhankelijk is van verschillende factoren waaronder de leefstijl, type MS, leeftijd en de uiting van persoon tot persoon verschilt. Wel is het zo dat je dus veel kan doen aan het beheersen en het remmen van progressie van MS. 

Een mooi voorbeeld hiervan is Terry Wahls. Zij is in 2000 gediagnosticeerd met relapsing remitting MS en ging naar eigen zeggen steeds verder achteruit. Hierdoor kwam ze terecht in een rolstoel, maar dit accepteerde ze niet. Na jaren onderzoek te doen kwam ze uiteindelijk op het idee om haar dieet te veranderen. Ze focuste zich op vitaminen en supplementen op welke manier dan ook invloed hebben op ziekte aan het brein. Daarnaast veranderde ze haar gehele eetpatroon. Het resultaat is dat ze niet meer in een rolstoel zit, maar weer zonder hulpmiddel kan lopen en zelfs kan fietsen. Dit bewijst dat er wel degelijk mogelijkheden zijn voor MS.

Wat kun je doen tegen MS?

Inmiddels is bewezen dat aanpassing van de leefstijl van grote invloed is op de ontwikkeling van MS. Zoals bovenstaand benoemd is Terry Wahls hier een groot voorbeeld van. Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat het keto dieet goed helpt bij MS. Wil je hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact op met onze professional.

Voorbeeld van goede keto producten

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven