Keto kennisbank

Hormonale disbalans

Wat is hormonale disbalans?

Bij hormonale disbalans is er sprake van een verstoring van de functies die door hormonen worden uitgevoerd. Net als dat we een zenuwstelsel hebben is er ook een hormonaal systeem, ook wel endocrien genoemd. 

Wat is de oorzaak van een hormonale disbalans

Een hormonale disbalans kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Zo kan het veroorzaakt worden (chronische) stress, anticonceptie, slechte veel bewerkte en industriële voeding, weinig beweging en of onderliggende ziekten. Het gevolg hiervan kan zijn een verminderde aanmaak van hormonen, bijvoorbeeld de hormonen oestrogeen, tesosteron en cortisol. Deze hormonen worden gemaakt vanuit cholesterol. Wanneer hier een probleem mee is, denk aan het metabool syndroom, ontstaat er een verstoring. Ook is een gevolg dat het lichaam ongevoelig kan raken voor hormonen. Een hormoon wordt ook wel een signaalstof genoemd. Als een hormoon wordt aangemaakt en vrijgegeven moet er een specifieke ontvanger zijn om de functie in gang te zetten. Wanneer deze ontvanger niet meer of niet goed signalen kan ontvangen onstaat er eveneens een hormonale disbalans. 

Wat kun je doen aan een hormonale disbalans?

Zoals bovenstaand beschreven kan het vele oorzaken hebben. Maar het meer en deel daarvan kun je zelf aanpakken of onder begeleiding van een professional. Wil je hier meer informatie over neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Anticonceptie wat invloed heeft op de hormonale balans

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven