Keto kennisbank

Basis Begrippenlijst

Wil jij beginnen aan het keto dieet? Of ben je ervaren maar ken je niet alle begrippen meer? In deze keto dieet begrippenlijst vind je alle informatie om de basisbegrippen te begrijpen. Voor het succesvol volgen van het keto dieet is het erg belangrijk om te weten waar het over gaat. Dit is enkel een begrippenlijst, voor diepgaande informatie kun je het artikel keto dieet voor beginners lezen of het artikel wat is het keto dieet? 

Voorbeeld van goede keto producten

Ketonen

Bruikbare energierijke eindproducten (metabolieten) na vetmatbolisme. Het vetmetabolisme is het proces waarin vetten worden gebruikt om een ander product te creëren, dit gebeurt in de lever. Ketonen hebben vele functies en kunnen ten opzichte van normaal vet wel naar de hersenen getransporteerd worden. 

Ketose

Een staat die het lichaam bereikt waarbij verhoogde ketonconcentraties aanwezig zijn in het lichaam.

Acute ketose

Het bereiken van ketjes door middel van exogene ketonen, ook wel supplementen of het gebruik van MCT-olie.

Aceton

Het is een bijproduct uit de afbraak van acetoacetaat. Acetoacetaat is een vorm van ketonen die met name in het eerste stadium van keton productie in de urine gemeten kan worden. Bèta-hydroxybutyraat is een andere vorm van ketonen, degene die voor energie zorgt! Aceton kun je herkennen aan een kenmerkende geur uit de mond.

Ketogenese

Normaal proces van productie van ketonen wat hormonaal gereguleerd is.

Ketoacidose

Dit ontstaat wanneer de ketonenwaarde in het bloed der mate hoog wordt dat het gevaarlijk kan worden voor de gezondheid. Dit gebeurt wanneer de insulinelevels extreem laag zijn zoals bij diabetes type 1. Wil je toch starten met het keto dieet? Vraag altijd om professionele hulp en informeer je arts.

Voedingsketose

Het bereiken van ketose door middel van aanpassing van de voeding. Dit door het verminderen van inname van koolhydraten, onder de 50 gram per dag. De ketonenconcentraties in het bloed zijn doorgaan tussen de 0.5 en  3 mmol/L.

Verhongeringsketose

Deze staat bereik je door helemaal geen calorie-inname, bijvoorbeeld door vasten. Afhankelijk van jouw metabole staat en lichaam verhogen de ketonconcentraties in het bloed tot 5-10 mmol/L. Hoe snel je deze concentratie bereikt is wederom afhankelijk per individu.

Vetadaptatie

Het moment dat het lichaam in staat is om de gegeten vetten en opgeslagen vetten in het lichaam daadwerkelijk te gaan gebruiken. Dit noemen ze ook wel metabole brandstofbenutting.

Ketoadaptatie

Dit is een totale verandering in het gebruik van metabole brandstoffen en in de basis een verandering van voorkeur voor metabool systeem. Ofwel het lichaam kan makkelijk switchen tussen suikerverbranding en vetverbranding. Dit is afhankelijk van de situatie. Bij actie is suikerverbranding nodig en bij langdurige energie verbranding.

Ketogriep

Wanneer je start met het volgen van een keto dieet en drastisch verlaagt in koolhydraten kun je last krijgen van de ketogriep. Dit is een periode waarin het lichaam de switch probeert te vinden van sukerverbranding naar vetverbranding. Hier heeft het lichaam in het begin moeite mee omdat het niet gewend is om veel gebruikt te maken van vet. Dit komt door de hoge mate van suikerinname en de vele eetmomenten. Doorgaans duurt de ketogriep 3 tot 4 dagen. Wat heel goed hier tegen helpt is bottenbouillon. Waarom? lees het artikel keto voor beginners.

Natriurese

Een proces waarbij sprake is van verlies van vocht als gevolg van verlies van natrium (zout). Dit gebeurt sneller wanneer je doet aan intermittent fasting of compleet vasten. Houdt er rekening mee dat je hierdoor last kan krijgen van de ketogriep of versterking hiervan. Het is aan te raden hierbij om advies te vragen of te kiezen voor persoonlijke begeleiding.

Hyperketonemie

Een staat waarin sprake is van verhoogde ketonenproductie wat meetbaar is in de urine en het bloed.

Berichten

Kennisbank

Verzwaringsdeken – Calmzy 7kg – gewichtsdeken

Wil je dieper slapen, meer kunnen ontspannen en meer uitgerust wakker worden. Probeer dan eens een verzwaringsdeken uit. Afmetingen: 150×200 cm (eenpersoons), te gebruiken met eigen dekbedovertrek en gemaakt van ademend katoen.

Magnesium Bisglycinaat

We adviseren Magnesium 150 Bisglycinaat bij behoefte aan geestelijke balans, met name in relatie tot nachtrust*. De binding aan glycine maakt dat magnesiumbisglycinaat goed de bloed-hersenbarrière passeert. Dit maakt deze vorm van magnesium een uitstekende keuze voor alle toepassingen binnen de hersenfunctie*!

Kopieer hier je 10% kortingJEFFREY10

 

Noordcode Pure Plant Protein

NoordCode Pure Plant Protein bevat uit biologisch plantaardig eiwit en kokos MCTs met vanillesmaak. Goed opneembaar door toegevoegde enzymen. 18 g eiwit per portie van 30 g. Vrij van allergenen. 350 gram per zak voor 11 porties.

Scroll naar boven