Kennisbank

IBD - ontstekingsziekten aan de darm

De afkorting IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease. Dit betekent dat er sprake is van een chronische ontsteking aan de dikke, dunne darm en/of enderldarm. De bekende ziekten binnen IBD zijn ziekte van Crohn and colitis ulcerosa. 

Bij beide varianten is er sprake van een chronische ontsteking aan de darmwand wat met periodes actief wordt. Wanneer de ontsteking actief is brengt dit veel klachten met zich mee. Denk aan diarree, algehele vermoeidheid, winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn, misselijkheid, koorts, gewichtsverlies en bloed bij de ontlasting. 

IBD: Ziekte van Crohn

Hierbij vind je de ontstekingen vaak de dunne darm, dikke darm en/of endeldarm. De ziekte houdt zich over het algemeen zeer rustig, maar kent periodes van opvlamming. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, buikpijn en diarree.

IBD: Colitis ulcerosa

Bij colitis ulcerosa speelt de ontsteking zich vooral af in de dikke darm en/of endeldarm. Als je het wordt letterlijk ontleed en vertaalt kun je het onderverdelen in; Colon= dikke darm, itis= ontsteking en ulcerosa= vorming van zweren. Hierbij gelden ook alle bovenstaande symptomen, maar bijkomend is het ophouden van oplasting een groot probleem. Daarnaast is er vaker sprake van misselijkheid of verminderde eetlust.

Is er echt niets aan de hand bij het prikkelbare darm syndroom?

Om verwarring te voorkomen is het handig om te weten dat het prikkelbare darm syndroom niet de enige benaming is. Op internet of in de volksmond kun je ook wel “spastische darm” of “Irritable Bowel Disorder (IBD)” terughoren. 

Voorbeeld van goede keto producten

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven