Kennisbank

Broze nagels oorzaken en tips

hand met broze nagels

Heb jij last van zwakke of broze nagels? Je bent hierin niet alleen. Veel mensen hebben dit probleem en daarom hebben wij er voor gekozen hier een stuk over te schrijven. Wat zijn de oorzaken van broze nagels en vooral wat kun je er aan doen. 

Wat zijn broze nagels?

Dit zijn nagels die gemakkelijk breken, splijten of afbrokkelen. Een gezonde nagel is sterk en dient als bescherming voor vingers en tenen. 

Het zichtbare deel van de nagel wordt de nagelplaat genoemd, een dichte massa van dode en verhoornde cellen. De vorming van de nagel vindt plaats bij de nagelwortel, deze ligt verder in de vinger. Bloedvaten die onder de nagels liggen geven de nagel een roze kleur. Broze nagels kunnen een signaal zijn van een onderliggende verstoring of ziekte. 

Wat zijn de oorzaken van broze nagels?

Broze nagels kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Voedingsstoffen tekort: vitamine-B, calcium, ijzer of zink.
  • Veelvuldig contact met chemicaliën: denk hierbij aan afwasmiddel, chloor vanuit het zwembad, nagellak of nagellak remover.
  • Onderliggende ziekten waaronder psoriasis, schildklieraandoening en/of schimmelinfecties.
  • Veroudering: bij het ouder worden wordt ook de productie van keratine minder. 
  • Trauma
  • Hormonale veranderingen 

Vitaminetekort en broze  nagels: is er een relatie?

Een vitaminetekort kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van zwakke, broze nagels. Verschillende voedingsstoffen, zoals biotine (B8), vitamine D, calcium, zink, eiwitten, vitamine A en foliumzuur, zijn essentieel voor gezonde nagels. Een tekort aan deze vitamines en mineralen kan leiden tot gescheurde, gebroken of broze nagels. Eigenlijk kan ieder tekort aan voedingsstoffen indirect leiden tot een slechtere kwaliteit van jouw nagels. 

Kan het keto dieet helpen bij broze nagels?

Hiervoor is geen direct bewijst, wel kan een dieet dat rijk is aan gezonde voedingsstoffen hieraan bijdragen. Het gaat hierbij om vitamines, mineralen en eiwitten. Deze staan ook centraal in het keto dieet en daarom zou het zeker er aan bij kunnen dragen. Maar vergeet niet dat het ook andere oorzaken kan hebben.

Wat kun je nog meer doen tegen broze nagels?

Er zijn veel producten op de markt die je op je nagels kunt smeren om ze sterker te maken. Wij zijn hier geen voorstander van omdat er zeer waarschijnlijk een reden is dat jouw nagels broos zijn geworden. Het aanpakken van de oorzaak heeft dan ook onze voorkeur. Het is dan erg belangrijk dat de juiste bouwstoffen aanwezig zijn om je nagels te laten groeien. Het extern smeren van creme en andere nagelharders heeft daarom niet onze voorkeur. 

Wist je dat de bacteriën in je darmen ervoor zorgen dat voedingsstoffen worden opgenomen. Helaas zien we dat deze belangrijke bacteriën afnemen bij steeds meer mensen. Alle bacteriën bij elkaar noemen wij het microbioom en een divers microbioom kan veel voor je gezondheid betekenen. Lees hier meer over het microbioom en tips om het te verbeteren.

Daarnaast kan Sillsolutions ® bijdragen aan het sterker worden van de nagels. Silicium ofwel kiezelzuur is een belangrijk voedingstof voor het menselijk lichaam. Dit spoorelement is een zeer belangrijk onderdeel van ons bindweefsel en een tekort kan bindweefsel dus verzwakken. Het komt vooral voor in taai en starre weefsels zoals: huid haren, nagels, pezen, kraakbeen, vaatwanden etc. 

Lees hier op de productpagina van Silsolutions meer over dit product en hoe het naast een gezonde leefstijl jou kan ondersteunen.

Bronnen

  1. Cashman MW, Sloan SB. Nutrition and nail disease. Clin Dermatol. 2010 Jul-Aug;28(4):420-5. doi: 10.1016/j.clindermatol.2010.03.037. PMID: 20620759.
  2. Jurkić, L. M., Cepanec, I., Pavelić, S. K., & Pavelić, K. (2013). Biological and therapeutic effects of ortho-silicic acid and some ortho-silicic acid-releasing compounds: New perspectives for therapy. Nutrition & metabolism, 10, 1-12.
  3. Martini, F. H. (2008). Anatomie en fysiologie: een inleiding. Pearson Education.Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven