Keto gids

De beste eiwitpoeder

Eiwitpoeders zijn populaire voedingssupplementen die een goede aanvulling kunnen zijn bij een gezonde leefstijl. Er zijn talloze eiwitpoeder producten op de markt elk met hun eigen voordeel maar ook zeker nadelen. In dit artikel ga ik enkele producten met elkaar vergelijken, zodat de keus voor jou makkelijker gemaakt is. We letten op de ingrediënten van de poeder, toevoegingen, hoeveelheid eiwitten, essentiële aminozuren en de prijs. Dit artikel is gebaseerd op de mening van de KetoSpecialist dus maak altijd je eigen afwegingen.

Hier vind je volgens de Keto Specialist de 3 beste eiwitpoeders:

1.Noordcode organic pure whey

Onze favoriet , die wij ook dagelijks in gebruik hebben, is de eiwitpoeder van Noordcode. Het is biologisch, breed aminozuurprofiel en gebaseerd op 100% grasgevoerde koeien. Het heeft hierdoor een grote biobeschikbaarheid waardoor de opname verbetert. Deze zuivere whey kan daarom beter verdragen worden door ons lichaam. 

Hoeveelheid eiwitten: 24 gram eiwitten per portie van 30 gram
Toevoegingen: alleen zout
Vetten / koolhydraten/ vezels: 0,06 gram/ 1,05 gram per portie van 30 gram/ geen vezels
Vegetarisch/ vegan: nee
Lactose: ja, 2-5% 
Aminozuurprofiel: 18/22 aminozuren

Kosten: 39,95 per 650 gram

pure whey noordcode product

2. Keto protein 90 – Keton1

Op een zeker verdiende tweede plek hebben wij de Keto protein 90 gezet. Het is een whey protein isolate eiwitpoeder met daarin C8-C10 vetten uit kokosnoot. Daarbij hebben ze nog extra vitaminen (C,B3,E,B2,B1,B6,A,K1,D2 en B12) en mineralen (koper, foliumzuur, kalium, natrium, chroom, selenium, mangaam, molybdeen) toegevoegd.  Deze is daarom ook ketoproof, wegens het vetgehalte. 

Hoeveelheid eiwitten: 27 gram eiwitten per portie van 33 gram
Toevoegingen: Naast zout, vitaminen en mineralen ook een zoetstof (stevioglycosiden), emulgator, kippenei, vanille
Vetten / koolhydraten/ vezels: 3,4 gram (2,9 gram is verzadigd) / 0,3 gram per portie van 33 gram / 0,9 gram vezels
Vegetarisch/Vegan: nee
Lactose: ja, niet duidelijk hoeveel
Aminozuurprofiel: 18/22 aminozuren

Kosten: 34,50 per 700 gram

Nadelen vergeleken met onze favoriet: het is niet duidelijk of de whey van biologische en grasgevoerde dieren komt. Het heeft meer ongezonde toevoegingen en er wordt minder beschreven over het aminozuurprofiel. Wel is het product in verhouding is goedkoper en heeft het meer vet toegevoegd waardoor het beter past in het keto dieet. 

Voorbeeld van goede keto producten

3. Pure plant Noordcode

Een derde plek in de rij maar zeker voor vegetariërs, veganisten of mensen met lactose intolerantie een super goede optie. Het is gemaakt vanuit biologische gele erwten, hennepzaad en rijst. 

Hoeveelheid eiwitten: 18 gram eiwitten per portie van 30 gram
Toevoegingen: Stevia, vanille extract (biologisch), maca wortel poeder (biologisch), gedroogde kooknectar (biologisch), zout, protease complex (= meerdere enzymen*), MCT olie
Vetten / koolhydraten/ vezels: 3,9 gram (waarvan verzadigd 3,0 gram) per portie van 30 gram / 3,3 gram koolhydraten / 2,4 gram vezels
Vegetarisch/ vegan : ja
Lactose: nee
Aminozuurprofiel: 18/22 aminozuren (hetzelfde als Organice pure whey)

* protease zijn enzymen die eiwitten afbreken tot kleinere stukken en hierdoor beter opneembaar.

Plant protein noordcode

Conclusie

Onze voorkeur gaat dus uit naar noordcode pure whey vanwege de hoge biobeschikbaarheid van het product, geen toevoegingen en voldoende eiwit. Uit praktijk ervaring kunnen we ook zeggen dat deze eiwitpoeder ook geschikt is bij darmklachten of mensen die erg reageren op eiwitpoeder. Plantaardige optie van Noordcode pure plant is dan ook biologisch echter wel met minder eiwitten en meer koolhydraten. Het is nog steeds geschikt voor het ketogeen dieet omdat het niet in de buurt komt van de 50 gram koolhydraten per dag. 

Wat er niet is meegenomen is de smaak, er zijn namelijk veel verschillende smaken op de markt. Deze bevatten vaak veel toevoegingen om deze smaak te creëren. De producten die wij adviseren zijn puur en natuurlijk en hebben daarom niet de meest aantrekkelijke smaak. 

Tip: Voeg de eiwitpoeder toe aan je kwark, smoothie of pannenkoek.

Voorbeeld van verschillende soorten eiwitpoeder

Berichten

Kennisbank

Veelgestelde vragen

Wat is whey isolaat eiwitpoeder

Isolaat is de meest pure vorm van whey eiwit en bevat de hoogste concentratie. Ook kom je vaker concentraat op de verpakkingen tegen, dit betekend minder geconcentreerd.

Welke soorten eiwitpoeder zijn er op de markt?

De meest populaire soort op de markt is de wei- eiwitpoeder, afkomstig van koemelk. Andere die wel geschikt zijn voor veganisten of mensen met lactose-intolerantie zijn: soja- eiwitpoeder, erwten-eiwitpoeder, hennep-eiwitpoeder en rijst-eiwit.  

Wat is het verschil tussen eiwitshakes en eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is het product waarin de eiwitten aanwezig zijn en wat je binnen krijgt. Eiwitshakes is een manier van het nuttigen van deze eiwitpoeder in vloeibare vorm. De eiwitpoeder wordt vermengd met melk of water, ‘geshaked’ in een shakebaker en vervolgens opgedronken. 
 

Wanneer moet ik mijn eiwitshake nemen?

Bij voorkeur na een activiteit/ het sporten. Eiwitten zijn bouwstoffen voor ons lichaam. Het helpt onder andere met de opbouw van spiermassa en draagt bij aan herstel. Wanneer je het neemt na activitatie van de spieren stimuleert het de opname van voedingsstoffen. Daarnaast wil je het liefst geen activatie van de spijsvertering voor het sporten aangezien dit veel energie vraagt van het lichaam. Dit kan ten koste gaan van je sportprestatie. Daarbij stimuleer je het lichaam extra om vetten te gaan verbranden wanneer je sport op nuchtere maag. 
Uiteraard is het ook mogelijk je eiwitshake in te nemen als uitbreiding van je maaltijd om te voldoen aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid eiwitten. Je zou dit bijvoorbeeld gewoon bij de lunch kunnen nemen. Wil je weten hoeveel je per dag nodig hebt? Lees dan ons artikel ‘Eiwitpoeder wat is het en welke is het best?’.
 

Hoeveel eiwitshakes kan je per dag nemen?

Dit is sterk afhankelijk van hoe de rest van jouw voedingspatroon eruit ziet, de hoeveelheid beweging per dag en de hoeveelheid eiwitten je nodig hebt. Wanneer jouw voedingspatroon veelal bestaat uit suikers of koolhydraten en nagenoeg niet uit eiwitten of vet zul je veel moeten compenseren. Alleen raden wij dit niet aan. Voor de algehele gezondheid van jouw lichaam is het belangrijk om hierin een juiste balans te hebben. Neem voldoende gezonde vetten, haal eiwitten uit producten die hier raak aan zijn en matig de inname van koolhydraten.  
 
Zoals eerder aangegeven is eiwit onder andere een bouwstof. Wanneer je veel en langdurig beweegt of sport vraagt jouw lichaam om meer voedingstoffen. Voor energie, maar ook voor herstel en opbouw. Hierdoor kun je er soms voor kiezen om bijvoorbeeld twee shakes op een dag te nemen. Alsnog geldt, wanneer je de rest van jouw voedingspatroon uitbalanceerd kun je erg veel eiwitten uit voeding halen. 
 
Echter de benodigde hoeveelheden eiwitten is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid beweging, maar ook van het lichaamsgewicht. Zoals bovenstaand benoemt kun je in het artikel over hoe eiwitpoeder wordt gemaakt ook te weten komen hoeveel eiwitten jij per dag nodig hebt aan de hand van een formule. 
Scroll naar boven