Keto kennisbank

Diabetes type 1

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om insuline aan te maken. Normaal gesproken wordt insuline aangemaakt in de alvleesklier, maar bij diabetes type 1 missen de cellen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Insuline is wel belangrijk, want het is een hormoon dat zorgt voor regulatie van suiker in het bloed. Zonder een goed werkend hormoon kan de suikerspiegel niet worden verlaagd en worden verwerkt. 

Wat wordt er gedaan bij diabetes type 1?

Omdat de alvleesklier niet in staat is om het hormoon aan te maken, zal het hulp nodig hebben van buitenaf. Dit wordt regulier gedaan met insuline injecties of een insulinepomp. De insuline wordt dat stelselmatig toegediend. De dosering wordt bepaald door een arts. 

Is dit het enige wat je kan doen?

Het antwoord is nee. Ook bij diabetes type 1 is leefstijl van uiterst belang. Denk hierbij aan keuze van voeding, beweging en omgang met stress. Het is bekend dat beweging de gevoeligheid voor insuline positief beïnvloedt en dat chronische stress weer een negatieve invloed heeft op het lichaam algeheel. Wil je de keuze maken om de voeding aan te passen? Het keto dieet gaat goed samen met diabetes type 1 en de ervaren klachten. Het is echter wel belangrijk dat je ten alle tijden de arts op de hoogte stelt in verband met de medicatie. Diegene is eindverantwoordelijke hiervoor. Daarnaast moet het keto dieet zorgvuldig worden doorlopen om ketoacidose te voorkomen. Doe dit dan ook onder begeleiding van een professional.

Uitleg en onderdelen bij diabetes type 1

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven