Keto kennisbank
Intermittent Fasting
- By Jeffrey van Mierlo
Keto home » Keto kennisbank » Intermittent Fasting
Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting is een voedingspatroon waarbij je periodes van eten afwisselt met periodes van vasten. Een periode van vasten is een goede manier om jouw lichaam rust te geven, te laten herstellen en ondersteunt in detoxen. Ofwel te laten reinigen. De focus ligt dus niet direct op wat je eet, maar wanneer je eet.
Welke vormen van intermittent fasting zijn er?
Er zijn meerdere vormen van intermittent fasting. De meest gebruikte vorm is het 16/8 schema. Hierbij kies je voor 16 uur niet eten ofwel vasten en 8 uur wel eten. Dit wordt ook wel periodiek vasten genoemd. Ook kun je kiezen voor het 5/2 schema wat betekent dat je 5 dagen ‘normaal’ eet en 2 dagen laag in kcal gaat zitten. Dit vraagt van het lichaam om reservestoffen aan te spreken in jouw lichaam, hierbij voornamelijk vet! Belangrijk is dat je kiest voor een schema wat bij jou past. Het moet niet voelen als een hoge mate van stress in het geval van een vrouw en passen in jouw leefstijl.
Kun je afvallen met intermittent fasting?
Het antwoord is ja. Tijdens de periode van vasten heb je geen inname van voeding en dus kcal waardoor jouw lichaam opzoek gaat naar aanwezige voedingsstoffen in het lichaam. Zowel glucose als vet is opgeslagen in jouw lichaam als reservestoffen die hierbij worden aangesproken. Het voordeel van vasten is dat het lichaam overgaat op de vetverbranding, dit is vet wat opgeslagen ligt onder de huid en rondom de organen. Het is niet bevorderend voor de gezondheid als er veel vet is opgeslagen rondom de organen, ook wel visceraal vet genoemd. Wanneer dit wel het geval is kan vasten dus gezondheidsvoordelen hebben. Ook is bekend dat in het beginstadium van vasten het lichaam veel vocht verliest als gevolg van verlies van natrium (zout).
In beide gevallen zal het zorgen voor gewichtsverlies.
Wat zijn nog meer de gezondheidsvoordelen van intermittent fasting?
Naast het voordeel van gewichtsverlies en dus het verminderen van visceraal vet zijn er ook nog andere gezondheidsvoordelen. Het helpt in het verbeteren van de insulinegevoeligheid wat erg belangrijk is voor de opname van suikers en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Het helpt ook bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Waarom werkt intermittent fasting zo goed met het keto dieet?
Met het keto dieet heb je als doel dat jouw lichaam in ketose raakt om ketonen te produceren. Om in ketose te kunnen raken moet je een aantal specifieke veranderingen aanbrengen in jouw voedingspatroon en leefstijl. Een van deze veranderingen kan intermittent fasting zijn. Het is bewezen dat intermittent fasting het lichaam sneller in ketose kan krijgen door het onthouden van eten en dus kcal. Binnen 3 dagen kunnen de ketonenconcentraties in het bloed stijgen tot boven 3 mmol/L. Bij volledig vasten kan het zelfs stijgen naar 5 tot 10 mmol/L. Maar in principe zit je met 0,5 tot 3 mmol/L al goed. Intermittent fasting kan dus zorgen voor het sneller in ketose komen wat ideaal kan zijn in de beginfase van het keto dieet.
Is intermittent fasting gevaarlijk?
Over het algemeen is het voor de meeste mensen een veilige manier van vasten. Alleen wanneer er sprake is van diabetes type 1 moet je opletten. Doordat er bij diabetes type 1 sprake is van een laag insulineniveau zal het lichaam van nature al eerder overgaan op vetverbranding. Dit resulteert in het al aanwezig zijn van ketonenconcentraties in het bloed. Wanneer deze ketonenconcentraties te hoog worden kan het leiden tot ketoacidose wat levensbedreigend kan zijn. Zeker wanneer je het combineert met het keto dieet.
Wil je met diabetes type 1 toch starten met intermittent fasting en/of het keto dieet doe dit dan altijd onder begeleiding van een professional en breng ook jouw arts op de hoogte!
Berichten
Kennisbank
Verzwaringsdeken – Calmzy 7kg – gewichtsdeken
Wil je dieper slapen, meer kunnen ontspannen en meer uitgerust wakker worden. Probeer dan eens een verzwaringsdeken uit. Afmetingen: 150×200 cm (eenpersoons), te gebruiken met eigen dekbedovertrek en gemaakt van ademend katoen.
Magnesium Bisglycinaat
We adviseren Magnesium 150 Bisglycinaat bij behoefte aan geestelijke balans, met name in relatie tot nachtrust*. De binding aan glycine maakt dat magnesiumbisglycinaat goed de bloed-hersenbarrière passeert. Dit maakt deze vorm van magnesium een uitstekende keuze voor alle toepassingen binnen de hersenfunctie*!
Kopieer hier je 10% kortingJEFFREY10
Noordcode Pure Plant Protein
NoordCode Pure Plant Protein bevat uit biologisch plantaardig eiwit en kokos MCTs met vanillesmaak. Goed opneembaar door toegevoegde enzymen. 18 g eiwit per portie van 30 g. Vrij van allergenen. 350 gram per zak voor 11 porties.
Noordcode Pure Keto Bar
NoordCode Pure Keto Bars zijn keto-vriendelijke, plantaardige eiwitrepen met chocolade amandelsmaak. 16 gram vet per reep, waarvan 5 gram MCTs. Doos met 12 repen van 50 gram.
Noordcode Master Formula
NoordCode Master Formula levert 45 vitamines, mineralen, kruiden, aminozuren en andere nuttige stoffen. Effectieve vormen, betekenisvolle doseringen. Multiformule als basis van je anti-aging strategie. 60 capsules voor 30 dagen.