Keto gids

Bulletproof koffie een goede toevoeging bij het keto dieet

Bulletproof koffie met bonen

Inhoud van dit artikel

Bulletproof koffie is een populaire drank die de afgelopen jaren steeds populairder wordt. Het is een samenstelling van koffie, grasgevoerde roomboter of ghee en MCT olie. Het is een manier om mentale helderheid te verbeteren, energie te verhogen en zelfs gewichtsverlies te bevorderen (bron). Deze krachtige koffiedrank heeft ook Nederlandse liefhebbers gevonden en wordt steeds vaker gedronken in Nederland. In deze blog zullen we de voordelen van bulletproof koffie bespreken, wat de ontstaanwijze is en hoe het binnen een koolhydraatarm dieet past! Lees verder om te ontdekken waarom je misschien wel verslaafd raakt aan deze bijzondere koffie!

Wat is bulletproof koffie?

Bulletproof koffie is een koffie die verrijkt is met boter en mct olie. Het is bedacht door gezondheidsexpert Dave Asprey, die tijdens een bergtocht in Tibet thee met yakboter ontdekte en zich daardoor liet inspireren. Het is eingelijk een bullet koffie met een toevoeging van gezonde vetten. Eerst werd melk van de jak gebruikt, maar later kwamen grasboter er voor in de plaats. De gedachte achter het toevoegen van boter en olie is dat het voor een langdurige, stabiele energie zorgt en dat het de honger gedurende lange tijd kan onderdrukken. Bovendien kan het de prestaties kunnen verbeteren, doordat het de stofwisseling versnelt en energie geeft. In de Verenigde Staten is bulletproof koffie erg populair, maar is het ook opkomend in Europa.

Hoe smaakt bulletproof koffie?

In eerste instantie zou je bij de gedachte aan bulletproof koffie niet meteen aan een lekkere smaak denken. Er is tenslotte vet aan toegevoegd en voelt raar aan de lippen. Misschien herken je het wel van bottenbouillon. Maar niets is minder waar! Bulletproof koffie heeft een romige textuur en smaakt als koffie met veel melk, maar dan zonder de suikers en lactose. Uiteraard wanneer je alleen MCT olie toevoegt krijg je alleen een vettige smaak aan de lippen. 

Ingrediënten voor het maken van bulletproof koffie

Ingrediënten van bulletproof koffie

De ingrediënten van bulletproof koffie zijn essentieel voor de unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Zo bevat het originele recept koffie van Bulletproof gemalen koffiebonen, boter van grasgevoerde koeien en MCT olie (Mid Chain Triglyceriden). Maar wat zijn MCT-olie en grasgevoerde boter precies? MCT-olie wordt gemaakt van kokosolie en bevat verzadigde vetzuren die snel door het lichaam worden opgenomen en omgezet in ketonen, een energiebron voor de hersenen en spieren. Grasgevoerde boter is afkomstig van dieren die enkel met gras zijn gevoerd. Het bevat gezonde vetzuren zoals CLA en butyraat, maar ook omega 3 en vitamine A.

MCT olie voor in de bulletproof koffie

Wat is MCT-olie?

MCT-olie, ofwel middellange-keten-triglyceriden, is een belangrijk ingrediënt met vele gezondheidsvoordelen. Om het te begrijpen is het handig om te weten welke vorm van vetzuren het is en welke je nog meer hebt. MCT olie bestaat 100% uit verzadigde vetzuren afkomstig van kokos. De eerste gedachte zal zijn; verzadigde vetten zijn toch slecht voor onze gezondheid! Echter in dit geval is het niet juist. Er zijn namelijk meerdere vormen van verzadigd vetzuur, namelijk korte-, middellange- en langeketen vetzuren. Het verschil zit in de snelheid van opname of afbraak en bruikbaarheid van het vet. De langeketen vetzuren vind je voornamelijk in dierlijke producten, maar kost voor ons als mens veel moeite om dit af te breken en op te nemen. Daarom wordt deze vorm beschouwd als een mogelijke risico voor onze gezondheid. De middellange keten vetzuren daarentegen worden snel opgenomen. Dit zijn degene die aanwezig zijn in MCT olie. Ze worden niet opgeslagen in het lichaam, maar direct verbrand in de lever. In de lever worden ze gemetaboliseerd en omgezet in energie. 

Daarnaast heeft dit type vet een belangrijk rol in onze dikke darm. Deze gebruikt bij voorkeur middellange keten vetzuren als energievoorziening. Het heeft een gunstig effect op de huishouding van de bacteriën aanwezig in onze darmflora. Ook schijnt MCT een positief effect te hebben op insulineresistentie waardoor de resistentie in spier- en vetcellen afnam en ook de vetopslag. Een verhoogde inname van MCT heeft een goed effect op de lichaamssamenstelling (bron), de verzadiging (bron, bron , bron) en cardiovasculaire aandoeningen (bron).

Ghee voor in de bulletproof koffie

Wat is ghee of geklaarde boter?

Ghee of geklaarde boter is grasgevoerde roomboter waaruit lactose, eiwitten en water zijn gefilterd. Het is een heldere, vloeibare vorm van boter die puur gezonde vetten bevat. Doordat het vrij is van lactose maakt het een goede keuze voor mensen met een intolerantie voor lactose of andere problemen met het verteren van boter. Ghee kun je bestellen of zelf thuis maken. Kies je ervoor om te bestellen dan raden wij de ghee aan van Noordcode.Wil je toch liever zelf aan de slag gaan, bekijk dan ons recept op de website. Ook kun je terecht voor meer informatie over ghee als je bij ons naar het product gaat. Bovendien geeft het de koffie een lichte, nootachtige smaak.

Is bulletproof koffie gezond?

Een veel gestelde vraag is of bulletproof koffie gezond is. Het antwoord is ja. Het bevat voedingsstoffen zoals antioxidanten, vitamines en gezonde vetten. De kokosolie bevat een hoog fenolgehalte wat een bewezen ontstekingsremmende en antioxiderende werking heeft (bron, bron). Daarnaast zorgt het voor verlaging van lipiden en cholesterol en vermindert het oxidatie van LDL (bron 9). Ook heeft ghee vele gezondheidsvoordelen. Zo bevat het CLA, omega 3 en vitamine A. Door de hoge gehaltes aan gezonde vetten is het een goede keuze om in combinatie met het keto dieet te gebruiken. Het zorgt voor langdurige en stabiele energie en kan worden gebruikt als ontbijtvervanger. Ook zorgt het voor een betere verzadiging ten opzichte van koolhydraten omdat het langer duurt om te verteren. Het is echter wel belangrijk om te weten waar de ingrediënten vandaan komen. Kies voor biologische koudgeperste MCT olie en biologisch en grasgevoerde boter. Daarnaast zit er cafeïne in de koffie waarvan bekend is dat het zorgt voor verhoging van vetverbranding.

Waar komt bulletproof koffie vandaan?

Deze populaire koffie-trend komt oorspronkelijk uit Amerika. Dave Asprey, een gezondheidsexpert en ondernemer, ontdekte deze koffie tijdens een reis naar Tibet. Hier dronken de lokale bevolking thee met yakboter als energiebron in de barre wintermaanden. Terug in Amerika besloot Asprey deze gewoonte om te zetten naar koffie en zo werd bulletproof koffie geboren. Sinds de introductie wordt het steeds populairder om een kopje koffie met boter en kokosolie te drinken. Je behoudt de smaak van de koffie met een vleugje noten.

Dave Asprey: de bedenker van bulletproof koffie met MCT olie

Dave Asprey: de bedenker van bulletproof koffie, is een bekend icoon in de gezondheidswereld. Deze Amerikaanse ondernemer, auteur en lifestyle guru ontdekte bulletproof koffie tijdens een reis door Tibet. Het bestond al langere tijd, maar Dave kwam op het idee om het te combineren met MCT-olie en ghee. Dit bleek een gouden combinatie te zijn, want het geeft je een flinke dosis energie en focus en het is ook goed voor je hersenen. 

Het ketogeen dieet combineren met bulletproof koffie

Steeds meer mensen leren het keto dieet kennen en zijn op zoek naar de juiste producten die zijn toegestaan. Bulletproof koffie past perfect binnen de richtlijnen van het keto dieet, omdat het rijk is aan gezonde vetten. Maar dit is niet de enige reden. MCT olie kan je helpen voor een snelle start wanneer je aan het begin staat van keto. Het zorgt er namelijk voor dat kortdurend de productie van ketonen wordt verhoogd, waardoor je sneller in ketose raakt. Dit heeft als voordeel dat het lichaam eerder en sneller kan wennen aan het gebruik maken van vet als hoofd brandstof. Uiteraard resulteert dit ook in gewichtsverlies samen met de ingrediënten van koffie zelf. Daarnaast kan het helpen om sneller een verzadigd gevoel te krijgen waardoor het makkelijker is om de overstap te maken van een suikerrijk voedingspatroon naar een vetrijk voedingspatroon. Wanneer je gewend bent om veel suikers of koolhydraten te nuttigen, met name snelle suikers, kan je last krijgen van ontwenning en de hang naar suikers. 

Intermittent fasting combineren met bulletproof coffee

Je kunt intermittent fasting goed combineren met het nemen van bulletproof koffie. Zoals eerder beschreven brengt deze koffie je sneller in ketose door meer productie van ketonen. Door sneller in ketose te komen, kan het lichaam leren om sneller over gaan op vetverbranding. Dit stimuleert gewichtsverlies, het weer gevoelig worden voor insuline, meer energie en een goede hersenfuntie. Daarbij zorgen de toegevoegde vetten voor een langere verzadiging en langduriger energie dan bij koolhydraten. Hierdoor zal vasten ook beter vol te houden zijn. Voor het verlies van buikvet is het belangrijk om in ketose te komen. Wanneer je naast het vasten het meer en deel van jouw voedingspatroon laat bestaan uit koolhydraten, zal je lichaam alsnog niet overgaan op vetverbranding. Dit heeft als gevolg dat het eiwitten gaat gebruiken als brandstof en jij dus spiermassa gaat verliezen. Ga hier dus slim mee om. Weet je het niet goed? Contact dan onze professional voor advies.

Verschillende soorten vet voor stimulans van vetverbranding

Hoe werkt vetverbranding en vetopslag

Voor ons lichaam is het belangrijk om vetten te kunnen gebruiken als brandstof. Vetten hebben een belangrijke rol in de aanmaak van hormonen, opname van vitaminen en voeding voor de hersenen. Daarnaast is het een rendabele en langdurige bron van energie, veel meer dan koolhydraten. Het probleem zit vaak in dat ons huidig voedingspatroon veelal bestaat uit koolhydraten. Hierdoor krijgt het lichaam moeite om over te gaan naar vetverbranding. Daarnaast bestaan de overige gegeten vaak uit transvetten. In beide gevallen wordt het vet opgeslagen onder de huid, rondom de spieren en onze organen. Vooral vet rondom de organen, ook wel visceraal vet, is een risicofactor voor veel ziekten. Het hindert namelijk de natuurlijke werking van de desbetreffende organen. Wanneer jouw lichaam in staat is om vet te gaan verbranden, zowel de gegeten vet als lichaamseigen vet, neemt het visceraal vet af. 

Daarnaast zal het te vaak en teveel nuttigen van suikers of koolhydraten leiden tot insulineresistentie. Hierbij neemt de werking van insuline af, het lichaam wordt ongevoeliger voor dit hormoon. Een van de dingen wat dit hormoon dan gaat doen is overgebleven suikers omzetten in vet waardoor het wordt opgeslagen in het lichaam. 

Bulletproof koffie als ontbijtvervanger

Veel mensen vinden het lastig om een voedzaam ontbijt te bedenken dat past binnen hun gezonde voedingspatroon. Bulletproof koffie kan hierbij een uitkomst bieden als ontbijtvervanger. Door het hoge vetgehalte, afkomstig van de grasboter en MCT-olie, zorgt het voor langdurige verzadiging. Bovendien past het goed in een keto dieet, omdat het weinig koolhydraten bevat. Het kan een positief effect hebben op het reguleringssysteem van vetverbranding en opslag en maakt tijdelijk sneller ketonen aan. 

Hoe maak je bulletproof koffie?

Wil je zelf bulletproof koffie maken? Het is eigenlijk heel simpel om zelf bulletproof koffie te maken. Je kunt er zelf voor kiezen hoe je jouw koffie drinkt. Het kan alleen met MCT olie of met olie en ghee. Om te beginnen zet je een kop koffie naar keuze. Vervolgens ga je de MCT olie mengen met de koffie en is het al klaar om te drinken. Heb je behoefte aan meer gezonde vetten dan kun je het mengen met ghee. Nadat je het kopje hebt gezet doe je de koffie in de blender en voeg je 1 eetlepel ghee toe. Zet de blender aan en meng het geheel tot een romige samenstelling. Hierna doe je de olie in je koffie en is het klaar voor gebruik. Uiteraard kun je ook vantevoren de olie toevoegen en dan blenderen. Wil je het nog eens nalezen in een duidelijke overzicht of het recept uitprinten? Ga dan naar het recept op onze website. Waar je de ingrediënten kunt kopen, wordt later in het artikel benoemd. Zoals eerder benoemd is het belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige kwalitatieve producten.

Bulletproof koffie gezondheidsvoordelen

De vele gezondheidsvoordelen van bulletproof koffie maken deze bijzondere koffiesoort een ideale kickstart voor lichaam en geest. Het kan je een boost geven in energie, scherpte en vetverbranding. Ook zorgt het voor een snelle start van het ketogeen dieet. Je kunt de koffie in de ochtend drinken of later op de dag. Let wel dat de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, begint vanaf 14:00 in de middag. Koffie drinken na deze tijd kan invloed hebben op de kwaliteit van slaap. Drink daarnaast maximaal 2 kopjes of misschien 3 per dag. Heb je al slaapproblemen of wil je dit voorkomen, neem dit dan mee in je overwegingen. Door het toevoegen van deze hoogwaardige olie en boter voorzie je de koffie van vele voedingsstoffen. Het bevat vitamine A, antioxidanten en gezonde vetten. 

Dankzij de aanwezigheid van MCT-olie en ghee, oftewel geklaarde boter, is bulletproof koffie een rijke bron van essentiële voedingsstoffen, zoals selenium, magnesium, vitamine A, D en E. Dit alles draagt bij aan verbeterde energie, betere insulineresistentie en een verhoogde mentale helderheid. Bovendien kan bulletproof koffie bijdragen aan een verhoogd niveau van ketonen, waardoor het deel van het lichaam dat verantwoordelijk is voor vetverbranding en vetopslag wordt gereguleerd. En dankzij de stabiliserende effecten van bulletproof koffie hoef je je geen zorgen te maken over ongezonde snackbui in de ochtend. Kortom, bulletproof koffie is niet alleen lekker, maar ook bijzonder gezond!

Waar kun je het best de ingrediënten kopen?

Bulletproof koffie is een trend, maar het is meer dan dat. Wanneer je het maakt met hoogwaardige producten heeft het veel gezondheidsvoordelen. Gelukkig zijn de benodigde producten gemakkelijk online verkrijgbaar. Wij zelf kiezen voor producten van Vitakruid en Noordcode. Van deze bedrijven weten we dat ze met de grootste zorg en beste ingrediënten produceren. De MCT olie is verkrijgbaar bij Vitakruid. 

Productnaam + button vitakruid

Productnaam + button Noordcode koffie en ghee

Waar vind ik een goed bulletproof koffie recept?

Op onze website staat een simpel en goed recept beschreven hoe jij het beste jouw koffie kunt maken. Op die pagina wordt ook nog kort herhaald wat bulletproof is en waar het goed voor is. Je kunt het recept uitprinten en thuis op de koelkast of het prikbord hangen. 

Referenties

1) Assunçao, ML, et al. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. . sl : Lipids., 2009. 44(7):593-601. doi:10.1007/s11745-009-3306-6.

2) Bueno, NB, et al. Dietary medium-chain triacylglycerols versus long-chain triacylglycerols for body composition in adults: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. . sl : J Am Coll Nutr. , 2015. 34(2):175-183. doi:10.1080/07315724.2013.879844.

3) Mumme, K en Stonehouse, W. Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta- analysis of randomized controlled trials. . sl : J Acad Nutr Diet., 2015. 115(2):249-263. doi:10.1016/j.jand.2014.10.022.

4) St-Onge, M-P, et al. Impact of medium and long chain triglycerides consumption on appetite and food intake in overweight men. European Journal of Clinical Nutrition. . 2014. 68(10):1134-1140. doi:10.1038/ejcn.2014.145.

5) Bhavsar , N en St-Onge, M-P. The diverse nature of saturated fats and the case of medium-chain triglycerides: how one recommendation may not fit all. . sl : Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. , 2016. 19(2):81-87. doi:10.1097/MCO.0000000000000249.

6) Geng, S, et al. Medium-chain triglyceride ameliorates insulin resistance and inflammation in high fat diet-induced obese mice. . sl : Eur J Nutr. , 2016. 55(3):931-940. doi:10.1007/s00394-015-0907-0.

7) Marina, AM, et al. Antioxidant capacity and phenolic acids of virgin coconut oil. . sl : Int J Food Sci Nutr. , 2009. 60 Suppl 2(sup2):114-123. doi:10.1080/09637480802549127.

8) Vysakh, A, et al. Polyphenolics isolated from virgin coconut oil inhibits adjuvant induced arthritis in rats through antioxidant and anti-inflammatory action. . sl : Int Immunopharmacol., 2014. 20(1):124- 130. doi:10.1016/j.intimp.2014.02.026.

9) Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation. sl : Clin Biochem., 2004. 37(9):830-835. doi:10.1016/j.clinbiochem.2004.04.010.

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven