Keto kennisbank

Groente stomen

Is groente stomen beter dan koken?

Het antwoord is ja. Bij het koken van groente is het nadeel dat je de beschikbare vitaminen en mineralen eruit kookt. Wanneer je kiest om de groente te stomen dan gebeurt dit niet. Hieroor krijg je meer van de benodigde voedingsstoffen binnen. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je een brocolli hebt gekookt. Het water is achteraf altijd groen! Dit geeft aan dat er ingrediënten uit de brocolli in het water terecht zijn gekomen. Dit zijn dus de vitaminen en mineralen, maar ook Dim. 

Hoelang moet je groenten stomen?

Doorgaans stoom je groente net wat korter dan dat je het zou koken. Het kan verschillen van 2 tot 6 minuten. Kies hierbij ook naar eigen smaak. Als je de groente knapperiger wil dan stoom je het korter, wil je het zachter dan stoom je langer. 

Hoe stoom je groente zonder stoompan?

Je kunt ervoor kiezen om een zeef te gebruiken die je bovenop een pan kan leggen en waar de deksel op past. Vul dan de pan met een laagje water en breng het aan de kook. Hierdoor komt de stoom alsnog bij de groente terecht. Ook kun je kiezen voor de methode zoals bij koken, maar dan met een laagje water in plaats van ondergedompeld. 

voorbeeld van verschillende soorten groente

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven