Keto kennisbank

Metabool syndroom

Wat is het metabool syndroom?

Het metabool syndroom wordt gezien als een cluster van aandoeningen wat een verhoogde kans geeft op ontwikkeling van ziekten. Het geeft een verhoogd risico op onder andere hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2. 

Hoe diagnosticeer je het metabool syndroom?

Je krijgt de diagnose metabool syndroom als drie van de vijf volgende aandoeningen aanwezig zijn:
– Verhoogde bloeddruk
– Verhoogde bloedsuiker
– Abnormale cholesterol- en triglyceridenwaarden in het bloed
– Middelomtrek/ buikomtrek is te groot 
– Het BMI is te hoog

Hoe ontstaat het metabool syndroom?

Het metabool syndroom is onder andere een gevolg van een slechte leefstijl. Hierbij spreken we niet van een enkele oorzaak. Het kan komen als gevolg van slechte voeding, veel industrieel bewerkt en hoge mate van suiker. Teveel eetmomenten op een dag, te weinig beweging, chronische stress (psychologisch en fysiek), verstoord dag- en nachtritme (bioritme) en langdurig medicatiegebruik. Al deze dingen beïnvloeden elkaar. Het gevolg is dat metabole processen zoals het regelen van de bloeddruk of cholesterol niet meer zo functioneert als hoort. Het wordt gebruikt om het metabool syndroom te diagnosticeren, maar eigenlijk kunnen deze aandoeningen een gevolg zijn van een veel eerder probleem en dus andere oorzaken. 

Het is wel goed om te begrijpen dat er wel degelijk wat mis gaat in het lichaam. Wanneer bovenstaande aandoeningen aanwezig zijn geeft het problemen en kan het dus leiden tot ziekten. Bovendien is bekend dat ook erfelijke factoren een rol kunnen spelen.

Wat kun je tegen het metabool syndroom doen?

Hetgeen waar je invloed op hebt is jouw leefstijl. Je kunt alle bovenstaande invloeden op het metabool syndroom aanpassen. Het is aan te raden om dit wel in overleg met een professional te doen zodat je hierin de juiste begeleiding krijgt. Gebruik je medicatie? Stel dan ook jouw huisarts op de hoogte. Het is bewezen dat het keto dieet hier goed bij werkt. 

Metabool syndroom - Een voorbeeld van een te hoge bloeddruk

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven