Keto kennisbank

Diabetes type 2

Hoe vaak komt diabetes type 2 voor in Nederland?

Mensen worden de laatste jaren steeds vaker gediagnosticeerd met Diabetes type 2. Er is een enorme stijging ten opzichte van voorgaande jaren gebaseerd op de totale Nederlandse bevolking. Het diabetesfonds stelt dat er momenteel 1,2 miljoen mensen zijn met diabetes, waarvan 9 van 10 diabetes type 2 . Ze benoemen zelfs dat er naar schatting 1,1 miljoen mensen rondlopen met pré-diabetes. 

Wat is diabetes type 2?

Om te kunnen snappen hoe het kan dat diabetes type 2 zo vaak voorkomt, is het essentieel om de basis te snappen wat normaal is en wat niet. Wanneer wij suiker/ koolhydraten nuttigen stijgt onze suikerspiegel. Normaal gesproken maakt het lichaam bij een eetmoment het hormoon insuline aan om hiervoor te zorgen. Het hormoon reguleert de opname van suiker (glucose) in de bloedbaan en dus dat de suikerspiegel weer in relatief korte tijd kan dalen. Wanneer dit niet gebeurt of in mindere mate gebeurt blijft de suiker aanwezig en zal de suikerspiegel te hoog blijven. Dit is dan ook hetgeen wat gemeten wordt via een vingerprik. Op het moment dat dit proces niet meer goed verloopt en het lichaam niet in staat meer is de suikerspiegel te laten dalen krijgt men de diagnose diabetes type 2. Het lichaam is als het ware ongevoelig geworden voor insuline. 

Hoe kun je diabetes 2 herkennen?

Diabetes type 2 wordt niet altijd goed herkend. Zeker het stadium voorafgaand hieraan, ook wel pré-diabetes, wordt vaak gemist. Een aantal herkenbare symptomen zijn;
– Een slechte wondgenezing
– Veel dorst
– Droge mond

– Veel plassen
– Vaak moe
– Vaak terugkomende infecties

Maar hoe kan het nu dat diabetes type 2 zo sterk toeneemt?

Bij diabetes type 2 is niet het probleem dat insuline niet wordt aangemaakt, maar dat het lichaam ongevoelig raakt voor het hormoon. Ook wel insulineresistentie genoemd. Het is dus logisch om te concluderen dat wanneer het hormoon eerst wel goed functioneerde, maar vervolgens niet meer, dit niet vanzelf gebeurt. Het heeft namelijk te maken met onze leefstijl. Ons voedingspatroon bestaat tegenwoordig voor het grootste deel uit suikers/ koolhydraten. En van deze suikers/ koolhydraten is het grootste deel geraffineerd, industrieel bewerkt en gevuld met zoetstoffen. Daarbij hebben de vele eetmomenten per dag en het weinig bewegen een groot effect op de gevoeligheid. 

Het is namelijk zo dat bij ieder eetmoment met suikers/ koolhydraten insuline wordt vrijgezet. Dit is inclusief calorierijke drankjes en tussendoortjes. Maar wanneer er te vaak en te veel suiker wordt gegeten zal het lichaam teveel insuline aanmaken. Dit resulteert in dat een deel hiervan niet gebruikt kan worden, maar het lichaam dit niet kwijt kan. Het gevolg hiervan is dat het andere functies gaat vervullen die niet gunstig zijn. Het gaat suiker omzetten in vet met als gevolg overgewicht en obesitas. Het gaat groeihormonen stimuleren wat aanzet tot celgroei. Denk aan kanker, goedaardige vergrote prostaat of groei op de huid (moedervlekken, wratten etc.). Er is dus geen tekort aan insuline, maar juist een overschot. De cellen om insuline te ontvangen zijn ongevoelig geworden. 

Hoe weet je of je onderweg bent naar pré-diabetes of zelfs diabetes type 2?

De testen hiervoor worden niet regulier toegepast. Maar je kunt jezelf wel een aantal vragen stellen om te achterhalen of jij ongevoeliger wordt en/of bent voor insuline.
1. Ben je vermoeid na een eetmoment?
2. Heb je vaak behoefte aan zoetigheid?
3. Heb je last van buikvet?

Of doe de insulineresistentiecheck op de website van ketogeeninstituut.

Is diabetes type 2 dan omkeerbaar?

Het antwoord is ja! Uiteraard is het belangrijk om dit te doen met de juiste professionele begeleiding. Het is niet ongewoon dat er medicatie wordt voorgeschreven door een arts. Stel diegene dan ook op de hoogte van eventuele leefstijl veranderingen. Het keto dieet is bewezen effectief tegen diabetes type 2! Maar met een paar simpele tips ben jij al geholpen om weer gevoeliger te worden voor insuline, want dat is het doel!

Voorbeeld foto van koolhydraten.

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven