Keto kennisbank

Prikkelbare Darm Syndroom

Wat is prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende diagnose. Het wordt gezien als een aandoening aan het spijsverteringskanaal, met name de darmen, zonder duidelijke oorzaak. Over het algemeen ervaart men klachten als buikpijn, winderigheid, een opgeblazen gevoel, obstipatie afgewisseld met constipatie en diarree. Vanuit de medische wereld wordt veelal geadviseerd om vezels te nemen in de vorm van capsules of zakjes en er verder mee te leren leven. 

Is er echt niets aan de hand bij het prikkelbare darm syndroom?

Om verwarring te voorkomen is het handig om te weten dat het prikkelbare darm syndroom niet de enige benaming is. Op internet of in de volksmond kun je ook wel “spastische darm” of “Irritable Bowel Disorder (IBD)” terughoren. Terugkomend op de vraag of er iets aan de hand is? Ja dat is er, maar het ligt niet aan een enkel ding. Een medische test is bedoeld om naar een structurele afwijking te zoeken, bijvoorbeeld in het geval van de ziekte van Crohn. Dit stellen ze vast door het maken van een endoscopie, gepaard met verhoogde CPR (ontstekingswaarde) in het bloed. 
Het prikkelbare darm syndroom is het gevolg van leefstijl. Denk aan chronische stress, veel suiker en industrieel bewerkt voedsel, weinig beweging en bijvoorbeeld antibiotia in het verleden. Gevolgen hiervan zijn verstoorde metabole functies als hoge bloeddruk, overgewicht, obesitas en een verstoord cholesterol. 

Chronische stress en PDS

Daarnaast heeft chronische stress direct invloed op de darmwand, onze barriere tegen indringers, waardoor het open gaat staan. Wanneer de darmwand open staat komen deze ongewenste indringers ons lichaam binnen met name in de darm. Hier is het lichaam niet blij mee en gaat weerstand bieden door het immuunsysteem te activeren. Dit zet ontsteking aan wat normaal is, maar de ontsteking kan vervolgens niet meer worden uitgezet omdat het probleem niet is opgelost. Dit noemt met een laaggradige ontsteking. Wat betekent dat het lichaam altijd in kleine mate is ontstoken!! Dit kost enorm veel energie en zorgt ervoor dat de darm minder gaat functioneren. Er ontstaat een dysbiose in de darm. Voor meer informatie lees meer vezels eten voor je darmflora.
Heb je antibiotia recent of in het verleden gehad dan verzoorzaakt dit ook een dysbiose! Antibiotica zorgt ervoor dat niet alleen de foutieve bacteriën, schimmels of parasieten worden gedood, maar ook de goede! Degene die juist voor bijvoorbeeld ontstekingsremming zorgen of bescherming tegen overgewicht. 

Suikers en PDS

Veel geraffineerde suikers zorgen eveneens voor ontsteking en bijvoorbeeld problemen met de regulatie van de suikerspiegel. Dit samen met teveel eetmomenten op een dag. Ons lichaam heeft niet zoveel suikers nodig als wij hededaags consumeren. Ook hierover hebben wij een artikel geschreven waar je onder andere informatie vindt over suikers, de invloed ervan en insulineresistentie.

Ten slotte neemt de hoeveelheid beweging af door het gemak van openbaar vervoer, eigen vervoer en bijvoorbeeld kantoorbanen. Weinig beweging heeft direct invloed op de kwaliteit van de stoelgang. Door te bewegen stimuleer je onder andere de natuurlijke darm peristaltiek. 

Wat kun je doen tegen het prikkelbaar darm syndroom?

Er is heel veel te doen aan PDS! Het is belangrijk om alle bovenstaande items aan te pakken. Alleen blijkt dit in de praktijk niet gemakkelijk. Er is veel verwarring over wat de juiste voeding is, welke vormen van beweging en wat te doen tegen stress. Kies voor een behandeling die niet meer op één item is gericht! Kies dan ook voor persoonlijke begeleiding waarin jou wordt geleerd om grip te nemen op jouw situatie en klachten. 

Een ingezoomed beeld van de bacteriën in de dikke darm.

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven