Kennisbank

ALS spierziekte

Wat is ALS spierziekte?

ALS spierziekte (Amyotrofische Laterale Sclerose) is een neurologische ziekte waarbij die zenuwcellen die zorgen voor aansturing van spieren kapot gaan. Hierdoor treedt in het begin spierzwakte op wat later leidt tot verlamming. Het is een ernstige aandoening wat veel hinder geeft in het dagelijks leven. Het kan leiden tot spraak- en ademhalingsproblemen en uiteindelijk tot de dood. Het diafragma, ook wel middenrif, is namelijk onze hoofdademhalingsspier. Wanneer deze ermee stopt, stopt ook de ademhaling. 

Hoe wordt ALS spierziekte gediagnosticeerd?

De diagnose van ALS wordt gesteld via verschillende onderzoeken. De meest gebruikte zijn elektromyografie (EMG) en zenuwgeleidingsonderzoek (ZGO). Daarnaast wordt er gebruikt gemaakt van MRI om andere oorzaken van de ervaren symptomen te kunnen uitsluiten.

Is ALS spierziekte erfelijk?

Er zijn aanwijzingen dat genetische factoren een rol spelen bij de ontstaanswijze. Maar vooralsnog zijn de oorzaken van ALS nog niet volledig begrepen waardoor er nog geen behandeling om de ziekte te genezen.

Wat zijn de symptomen van ALS spierziekte?

Doorgaans zijn de klachten in de beginfase niet duidelijk. Patiënten komen regelmatig bij de huisarts met vage klachten. Dit gaat vaak om klachten als minder goed kunnen lopen, minder goed praten of moeite met slikken. Wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt komen er ernstige klachten bij als. 
– Spierzwakte en uiteindelijk uitval van armen en benen
– Spraakproblemen
– Slikproblemen
– Longontsteking
– Verlies van vermogen om het hoofd te dragen
– Moeilijk ademhalen

Kan het keto dieet helpen bij ALS spierziekte?

Er is groeiend bewijs dat het keto dieet een positief effect kan hebben op ALS. De connectie hiertussen komt omdat ALS in verband wordt gebracht met een verstoring van het energiemetabolisme. Dit heeft met name gevolgen voor het weefsel in het zenuwstelsel en spieren omdat energie van essentieel belang is. Het is bekend dat juist het keto dieet zorgt voor meer energie vrijzetting in de cellen. Daarbij hebben ketonen de mogelijkheid om door de boedhersenbarriere te komen. Wat betekent dat het voor meer energie kan zorgen in het brein. Dit kan gecombineerd worden met MCT-olie 8 wat zorgt voor nog meer productie van ketonen. Dit is in verband gebracht met minder achteruitgang van spierzwakte. 

Mocht je meer informatie willen neem dan contact op en bespreek of er mogelijkheden zijn voor jouw persoonlijke situatie.

menselijke zenuwcellen ingezoomd, gezondheid

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven