Keto kennisbank

Insulineresistentie

Wat is insulineresistentie?

Bij insulineresistentie is het hormoon insuline in de tijd steeds minder gaan functioneren. Dit komt als gevolg van het ongevoeliger worden van de receptoren die het hormoon moeten ontvangen. Receptoren zijn als het ware de antenne van een autoradio. Wanneer de antenne niet meer goed functioneert kun je de radiozenders slechter of niet meer ontangen. Zo werkt het ook met insuline. Het hormoon is dus wel aanwezig, sterker nog in hoge mate, maar het lichaam reageert er niet meer op. 

Wat zijn de gevolgen van insulineresistentie?

De directe gevolgen zijn dat insuline slechter zijn functie kan uitvoeren en suiker dus niet meer goed wordt verwerkt en de suikerspiegel minder snel kan dalen. Maar er is wel sprake van een overschot aan insuline, want het lichaam maakt tenslotte gewoon nog insuline aan. Wat gebeurt hier dan mee? Insuline gaat andere functies uitvoeren die niet gunstig zijn voor het lichaam. Het gaat onder andere de gegeten suikers omzetten in vet met als gevolg overgewicht, obesitas en toename van opslag van vet rondom de organen (visceraal vet). Dit kan op den duur gezondheidsproblemen geven. Ook gaat het functioneren als groeihormoon. Het kan goedaardige cellen laten groeien waarvan je niet wil dat het gebeurt, denk aan een goedaardige prostaatvergroting, wratgroei of toename van moedervlekken. Ook is er een verband tussen insuline en kanker.  

Is insulineresistentie dan hetzelfde als diabetes type 2?

Nee, zie het als een voorstadium van diabetes type 2. Maar je hebt wel met hetzelfde probleem te maken, maar in mindere mate. Wanneer dit probleem zich aanhoudt kun je wel voorstellen dat het langdurig problemen kan geven met de suikerspiegel. Op langer termijn gaat het dan over naar pré-diabetes, een diagnose die vaak wordt gemist, en vervolgens diabetes type 2. 

Hoe kom je erachter of je insulineresistentie hebt?

Normaal gesproken wordt diabetes vastgesteld via bloedwaarden. Alleen bij insulinerestentie is dit niet mogelijk. Wel kun je het goed herkennen door een aantal specifieke vragen te beantwoorden. Deze vragen zijn gekoppeld aan de gevolgen het ongevoeliger worden voor insuline.

1. Ben je vermoeid na een maaltijd? 
2. Heb je drang naar suiker of zoetigheden?
3. Heb je last van buikvet?

Ook kun je de insulineresistentie check doen op de site van het ketogeeninstituut.

Is insulineresistentie omkeerbaar?

Dat is het zeker! Door middel van aanpassingen in jouw leefstijl kun je hier volledig van af komen. Met name het aanpassen van voeding, beweging en eetmomenten heeft een groot effect. Vraag om advies of pak het aan onder begeleiding van een professional.

Voorbeeld van voedingsmiddelen die insulineresistentie kunnen veroorzaken

Berichten

Kennisbank

Scroll naar boven